Bereken uw verzuimkosten

Wist u dat

  • 25% van de werknemers last heeft van ongewenst gedrag op de werkvloer
  • 27% van het ziekteverzuim veroorzaakt wordt door Psychosociale arbeidsbelasting
  • 33% van de burn-outklachten veroorzaakt wordt door pestgedrag

 Op website van MKB servicedesk wordt aangegeven welke kosten een ondernemer rekening moet houden.

Directe kosten

Directe kosten zijn onder andere de verplichte doorbetaling van het loon (minimaal 70% van het loon) en kosten voor arbodienstverlening. Denk ook aan verdere interventies die door de arbodienst noodzakelijk worden gevonden en die je verplicht bent in te zetten, zoals Re-integratie Spoor 2, Arbeidsdeskundig Onderzoek, specialistische hulp en begeleiding.

Indirecte kosten

De indirecte kosten maak je bijvoorbeeld voor vervangend personeel of verlies van productie of dienstverlening. Je kunt de verzuimkosten zelf (globaal) berekenen per werknemer. Een exacte berekening varieert per sector, het salaris van je zieke werknemer en de precieze omstandigheden rond de ziekte. Ook de duur van de afwezigheid speelt een belangrijke rol.

Hoe zijn kosten verzuim opgebouwd?

Je kunt de verzuimkosten dus zelf (globaal) berekenen per werknemer. Een exacte berekening varieert per sector, het salaris van je zieke werknemer en de precieze omstandigheden rond de ziekte. Ook de duur van de afwezigheid speelt een belangrijke rol.

Wil je berekenen wat het verzuim in jouw organisatie kost of zou kosten? Voor een indicatie kun je bijvoorbeeld de onderstaande rekentool gebruiken, gebaseerd op onderzoeks- en branchegegevens van TNO en CBS.  

Let op: Deze rekentool geeft slechts een indicatie. De exacte verzuimkosten kunnen in de praktijk anders zijn

Veel van deze kosten kunnen voorkomen worden

Een vertrouwenspersoon kan bijdragen aan de veiligheid binnen de organisatie, wat dan weer invloed heeft op de sfeer, de motivatie, een effectieve samenwerking, verlaging van het ziekteverzuim en dan dus ook de productiviteit.  Bovendien kan de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon in deze tijd van arbeidstekorten bijdragen aan een goed imago. En kan het zelfs reputatieschade voorkomen.